петък, 5 септември 2014 г.

Чабата със семена от чия (чиа)





Продукти:

Брашно - 500 г
Вода - 400 мл
Мая - 20 г
Сол - 20 г
Захар - 5 г
Зехтин - 15 мл
Чия за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплена вода, добавят се останалите продукти, разбъркват се добре и сместа втасва за около 40 минути.
2.С намокрени във вода ръце тестото се сгъва внимателно няколко пъти, за да влезе повече въздух в него. Оформят се правоъгълници в тава с кухненска хартия. Поръсват се с чия и брашно и втасват за 30 минути.




3.Чабатата се пече на 180 градуса за около 25 минути до златисто. За хрупкава коричка във фурната се слага и съд с вода.
4.Преди печене върху тестото може да се поръси зехтин, както и да се сложат нарязан лук или маслини.



Полезното действие на чията е известно от древни времена. Тя е високо енергиен източник за активно спортуващи. Богата е на ненаситени мастни киселини и микроелементи като калций, калий, желязо и др. Повишава метаболизма на човешкия организъм. Чията се използва в десерти, печива, салати и др. С нея могат да се сгъстят сокове и шейкове.
Чията трябва да се консумира в малки количества и да се избягва от хора с алергия към синапено семе, тъй като тези растения са от едно семейство. Освен това тя разрежда кръвта и понижава кръвното налягане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар